Friday, May 2, 2008

MASA ADALAH KEHIDUPAN.

MASA ADALAH KEHIDUPAN BAGI MUSLIM.

Firman Allah dalam surah Al Asr : 1 – 3.

“Demi masa sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal saleh dan nasihat menasihati supaya menta’ati kebenaran dan nasihat supaya menetapi kebenaran.”


Ayat ini mestilah menjadi panduan dan pegangan setiap mu’min agar kita memenuhi seluruh waktu hidup kita dengan amalan-amalan kebaikan, iaitu saling ingat mengiangatkan supaya menta’ati kebenaran dan sentiasa berada di dalam kesabaran bila menghadapi ujian-ujian hidup di atas dunia ini.

Peringatan tegas daripada Allah ini, bahawa di antara orang-orang yang rugi adalah mereka yang tidak menggunakan kesempatan hidup untuk menta’ati perintah dan hukum hakamNya tanpa mengira status kedudukan mereka. Walaupun mereka mungkin terdiri dari gulungan VVIP mulia di sisi manusia , namun kelak mereka tetap menjadi orang-orang yang rugi bila berhadapan dengan Allah ‘Azza Wajalla.

Orang-orang mu’min mesti menghargai masa dengan tidak membiarkan lalu dengan sia-sia, atau dihabiskan dengan amalan-amalan yang dilarang lagi dimurkai Allah. Alangkah ruginya kita jika tidak dapat menyelamatkan diri bila berhadapan dengan Allah nanti.

Lantaran kasihnya Nabi Muhammad Sallallah ‘Alaihi Salam kepada kita umatnya agar tidak lalai atau leka tentang menggunakan masa .

Hadith Nabi Muhammad s.a.w.

“Rebutlah (pergunakanlah) lima waktu sebelum tiba lima waktu yang lain:

a. Masa hidup kamu sebelum (datang) kematian.
b. Masa sihat kamu sebelum (kena) penyakit.
c. Masa lapang kamu sebelum (dipenuhi) kesibukan.
d. Masa muda kamu (yang kuat) sebelum tua.
e. Masa kaya kemu sebelum (menjadi) fakir.


Semuga pesanan Rasulullah kita yang mulia itu akan menjadi pegagangan kita selama-lamanya. Insya Allah.


No comments: